| Kenalan Hanzsensei |

Tahun Untuk Bangkit !

Tahun Islam silih berganti. Begitu juga tahun Masihi.. umpama baru semalam berpijak di tahun sama. Banyak peristiwa dan kenangan yang perlu dijadikan sempadan dan pengajaran buat menempuhi tahun baru ini. Saya 'tertulis' tajuk tersebut, bila terfikir akan kedhaifan diri yang serba kurang. Juga rasa syukur pada Allah yang membuka mata jalan yang luas untuk menyempurnakan hidup dengan sinarNya. Maka dengan itu, perlu wujud suatu kebangkitan dalam diri untuk azam dan semangat untuk hari mendatang yang lebih mencabar.



ANGGOTA penyelamat Palestin berusaha membantu beberapa mangsa serangan udara Israel yang dihempap konkrit selepas bangunan keselamatan Hamas dibedil jet Zionis di Gaza, lewat kelmarin.
Sumber Berita Harian.





Lembaran baru juga ada isu kebangkitan yang perlu disatukan iaitu kesatuan Islam dalam mewujudkan kestabilan dunia Islam dan kestabilan keseluruhan amnya. Isu Palestin memang tidak asing buat kita dan perlu ditambah tentang isu global memerangi keganasan. Semestinya polis yang membantu penjenayah tidak layak dipanggil sebagai kuasa dunia atas dasar keselamatan global. Inilah sikap yang ditonjolkan Amerika apabila Israel mula menyerang semenanjung Gaza dengan dalil bodohnya menyekat serangan Hamas. Walhal rakyat yang tidak berdosa jadi mangsa keganasan 'penjenayah Israel' dan dilindungi oleh 'polis Amerika'.

Tabik buat rakyat Venezuela, Lubnan, Iran, Indonesia, Malaysia, Turki dan negara-negara yang mengutuk kekejaman Israel.Seharusnya tekanan perlu diberikan buat Amerika dan Israel dalam keadaan kegawatan ekonomi yang bakal melanda tahun 2009 ini. Adakah Presiden Barrack Obama akan meneruskan agenda Bush al-Syib-syib (Maksudnya Bush Selipar.. Padan Muka..!)? Wa'allhua'lam..

Agenda ilmu jua perlu diteruskan walau ada yang sedih dengan keputusan dan sebaliknya. Inilah yang dinamakan 'Cobaan'.. ujian dunia yang perlu ditingkat usaha. Apapun yang berlaku, telah berlaku, dan seterusnya berlaku.. hanya Allah jua tempat mengadu dan tawakal. Maka hijrah di tahun baru ini, kita dengar lagu Devootees - Hijrah Menuju Allah..

Link to Download- .:: Devootees-Hijrah Menuju Allah.mp3 ::.

Wallpaper _Jihad Untuk DiriMu


Alhamdulillah.. Ada juga hasil masa cuti yang tersisa ini, aiseh... terimalah wallpaper tajuk Jihad Untuk Dirimu. background itu gambar meja study masa di 8th.hehehe..

If you want that wallpaper, just click the picture and save as in your computer...
wassalam..

Ungkapan Yang Perlu Di Lafazkan

“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu- bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada-Kulah kembalimu.”
Surah Luqman: ayat 14

Kasih sayang dari ayah dan ibu sukar untuk dibalas walau seisi dunia dihamparkan. kepada keduanya. Melalui tauladan dari mereka, membanting tenaga dan upaya serta usaha dalam pekerjaan dan kehidupan memberikan kita suatu kekuatan dalam memahami erti hidup ini. Jerih payah yang mereka lalui untuk memberikan sesuatu yang terbaik buat anak-anaknya membuatkan merekalah insan yang mulia di sisi Allah. Redha Allah terletak pada redha ibu bapa dan murka Allah terletak pada keduanya. Begitulah ibu bapa kita yang perlu kita sayangi dan ingati atas segala jasa dan bakti buat kita.

Saya berulang kali mendengar lagu ‘Lafaz Yang Tersimpan’ dari UNIC, apakah yang ingin disampaikan dalam lagu ini? Bila saya cari lirik dan cuba hayati lagu ini, memberikan kesedaran terhadap mengungkapkan rasa sayang dan terima kasih buat ibu dan bapa kita. Itulah lafaz yang tersimpan dalam lagu ini…masyaAllah… memang dalam hati kita inginkan memberi kebahagiaan buat keduanya dengan cara dan laku kita, namun suatu pengucapan atau kata-kata penghargaan memberikan makna yang sangat berharga dan mendalam buat mereka.

Jadikan ibu bapa kita sebagai inspirasi hidup walau susah dan senang, merekalah yang memberikan kita semangat tika kita jatuh, bangun dan bangkit dari lena hidup. Doakan mereka setiap masa dan ketika, juga selepas solat. Berikan penghargaan walaupun hanya ungkapan penghargaan tapi ia amat bermakna kerana ada kejujuran dan keikhlasan dari hati. Sudah pastinya hasil yang terbaik didamba mereka, anak yang soleh dan solehah.

Sekadar peringatan dan renungan.

p/s: Video klip Lafaz Yang Tersimpan kureng la.. but the song is strong!
Link to download: .:: Lafaz Yang Tersimpan- UNIC ::.

video

Download Koleksi Nasyid Antarabangsa..

Salam semua. Ini link download lagu-lagu nasyid Antarabangsa. Klik link di bawah kalau nak download. Best lagu-lagu ni.. dari Zaid Bhika, 786 Boyz, Native Deen, Dawud Wharnsby Ali, dan banyak lagi.. (Pastikan ada RealPlayer untuk mainkan lagu..format lagu adalah rm)


786 Boyz
786 Boyz - Made Her Mark
786 Boyz - Palestine
786 Boyz - Shahada
786 Boyz - Tajdar E-Haram
786 Boyz - Ya Allah


NativeDeen
- Not Afraid To Stand Alone
- I Only Afraid My Lord Allah
- Alhamdulillah
- M.U.S.L.I.M
- Save Me
- For The Prophet
Link to Download - .:: NativeDeen.rar ::.


Talib Al-Habib
- Rahma- The Hadith of Mercy
- Hilya- A Pen Portrait of The Prophet
- Light of The Dawn
- Kalimatan- The seal of Al-Bukhar
- Knowledge of Light
- Tasbih- The Seedings of Paradise
- Tauhid- Unity
- The Articles of Faith
Link to Download - .:: Talib Al-Habib.rar ::.


Nanti lagi saya link lagu lain.. ok.. sebarang broken link harap dimaafkan..:p

p/s: Make sure you have WINRAR to extract the rar file. Click this link to get WINRAR.

Semalam by Mirwana (download mp3 included)

Terukir peristiwa silam
kenangan tak bisa terpadam
ku terkenang
oh semalam

Sedetik...
Ku singkapi tirai memori
saat duga tiba menguji
oh semalam
telah pergi

Tuhan
ampunkan segala dosa-dosa
Moga
hari esok ku lebih sempurna

Semalam
Ku meniti jalanan suram
hampir ku hanyut dan tenggelam
ku tinggalkan
oh semalam

Ku tinggalkan semalam
kian menjauh
dan semalam
terus menjauh

Takkan ku berpaling lagi
kerna semalam
pergi...

Link to download mp3: .:: Semalam (Acapella)- Mirwana ::.

JADIKAN MUKA ANDA SEBAGAI IKON (ICON)

JADIKAN MUKA ANDA SEBAGAI IKON (ICON)

Bagaimana yer nak jadikan muka kita ni sebagai icon? Maksud saya, icon pada folder anda.. biasanya icon gambar fail kan? Jadi saja nak seronok jadikan muka anda pula jadi icon.. hehe. Tidak perlu menjadi pakar pun, macam makan kacang ar.. cuma anda perlu PAINT! Melalui START>ACCESSORIES>PAINT


1. Klik FILE>OPEN. Cari gambar apa-apa pun jadi. Saya guna gambar muka anak buah saya ni.. hehehe..


2. Kemudian klik SELECT seperti gambar di bawah dan buat benda tu ngam-ngam muka.


3. Klik kanan tetikus pada segi empat tu dan copy.


4. Buka FILE>NEW. Kemudian anda paste kan di bahagian putih tu. Jika ada lebihan putihnya, anda boleh adjust sendiri.



5. Buka FILE>SAVE AS. Tukar file name dan pastikan selepas nama gambar letak (.ico) dot ico. Contoh : lia.ico Save as type: 24-bit Bitmap seperti gambar kat bawah.



6. Hasilnya begini! Anda boleh tukar ikon fail anda ke muka anda dengan Change icon dan cari tempat anda save ikon anda itu. Selamat mencuba!


Pangkat Bukan Untuk Segalanya...

"Dan apa saja yang diberikan kepada kamu, maka itu adalah kenikmatan hidup duniawi dan perhiasannya; sedang apa yang di sisi Allah adalah lebih baik dan lebih kekal. Maka apakah kamu tidak memahaminya?"
Surah Al-Qasas- Ayat 60


Cerita tentang sikap seorang Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat. Cerita ni kisah benar dari adik saya sendiri yang bekerja di lapangan terbang, sewaktu dia memeriksa kad pengenalan dan passport beliau. Adik saya sendiri ceritakan dengan nada yang agak marah.

Saya terfikir kenapa perlu dia yang dipilih oleh kerajaan yang didasari oleh pilihan rakyat bersikap kasar semasa berada dikhalayak ramai. Jika dilihat di kaca televisyen, orangnya agak baik dalam mengendalikan sidang parlimen, tapi hakikat berada di tempat awam, begini jadinya! Baru sahaja adik saya meminta kad pengenalan, beliau dengan tergesa-gesa dan menyindir dengan suara tinggi dengan ketidakcekapan adik saya walhal baru DIMINTA menunjukkan kad pengenalan.

Setiap penumpang yang turun dari kapal terbang kena menunjukkan kad pengenalan kan? Ini prosedur yang penting. Kalau tergesa-gesa dan ada hal pun, kenapa beliau tidak berada di laluan VIP. Agaknya inilah sikap meninggi diri yang baru diketahui.. Ataupun beliau pening dengan tugasan beliau sehingga diluar kawalan menjadikan orang sekeliling menjadi mangsa! Jangan ingat darjat tinggi di kerajaan, sudah mula mendabik dada. Ingatlah asal pangkat dan darjat anda itu adalah dari pilihan rakyat untuk RAKYAT..dan tidak kekal melainkan Allah jua yang tetap Maha Adil atas Segalanya.


Salam Aidiladha 1429H.. Labaikallah!!



Sedar nda sedar.. sudah tiba musim haji.. lebih-lebih lagi Hari Raya Aidiladha yang aku nantikan. Apa tidaknya Raya Aidilfitri tidak balik ke kampung halaman, maka raya ni aku sangat bersyukur kerana dapat bersama keluarga. Lama juga nda ber'blog' ni. baru dapat connection di rumah jadi ambil kesempatan mengucapkan Salam Aidiladha 1429 Hijrah.

Sebut ja raya ni, ingat la kita Korban.. ingat Haji... aku rasa raya ni patut lagi meriah dari raya Aidilfitri. tengok di tv, orang berkemampuan pergi haji, tergerak aku nak pergi juga, terasa tenang dan suatu perasaan kerinduan untuk berpijak di tanah suci Islam itu dan menyempurnakan rukun kelima Islam. Amin...

Dalam kemeriahan ini, kita jangan lupa kepada orang yang menghadapi kesusahan dan musibah... musim banjir di sana sini tentu hikmah Allah yang perlu difikirkan dan direnung bersama.

Exam Mode..

Hari ni merupakan paper 1st untuk examination week dalam semester ni.. so, just wanna wish..

Good Luck in Our Examination Day..
Doa, Usaha, Ikthiar dan Tawakal.. maka itulah hasilnya..
May Allah Bless You..

Download Lagu dari Imeem

Assalamualaikum semua... hem, ramai yang paning nak cari lagu-lagu dari internet dengan free. huhu.. so, saya nak gtau cara camna nak download dari Imeem. Link web ni ada kat tepi tu (Laman Pilihanku). Imeem ni adalah web untuk kita dengar music dan video yang di upload oleh orang-orang yang join komuniti Imeem ni. so, ada orang cakap boleh download..so bagaimana?

1. Download free software ni Free Music Zilla dari link ini http://www.freemusiczilla.com/
2. Install dan biar buka je software ni.
3. Baru buka Imeem.com. (link kat tepi tu)- cari lagu yang anda mahu.
4. dah jumpa. klik dan mainkan lagu tu. klik software free Music Zilla. ada tertera jenis file tu flv, so itulah lagu yang anda mahu.
5. biasanya ia tak tunjukkan nama lagu tu tapi anda boleh tahu dari format music tu (flv) . klik dan download. Ia akan download masa lagu tu dimainkan. dah download habis? boleh ler dengar lagu tu.

Nak tukar p Mp3 gi mana ya?
1. Download free software convert Flv to Mp3 dari link ini http://www.smallvideosoft.com/flv-to-mp3/
2. Install dan boleh ar tukarkan format flv tadi kepada mp3.

p/s: ada juga lagu yang tiada tapi ini sebagai alternatif ye. kalau tak faham gtau ya..

Sekian..tata.. :p

Bila Waktu Tlah Berakhir - Opick


Link to Download mp3 - .:: Opick- Bila Waktu Tlah Berakhir ::.






bagaimana kau merasa bangga
akan dunia yg sementara
bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
meninggalkan dirimu

bagaimanakah bila saatnya
waktu terhenti tak kau sadari
masikah ada jalan bagimu untuk kembali
mengulangkan masa lalu

dunia dipenuhi dengan hiasan
semua dan segala yg ada akan
kembali padaNya

bila waktu tlah memanggil
teman sejati hanyalah amal
bila waktu telah terhenti
teman sejati tingallah sepi

Roti Inti Gula

Pengenalan

Ia sejenis roti yang berinti kan gula yang cair. Sesuai untuk sarapan atau minum petang.
Roti ni saya buat biasa bila breakfast tau minum petang kerana bahan-bahan untuk membuatnya senang je.. hahaha. ( kalau kat umah sewa, gerenti sold out..)

Bahan-bahannya:

1 kilogram tepung gandum
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
Gula
Minyak masak

Cara buatnya gi mana?:

1. Masukkan tepung, garam, serbuk kunyit dan 4 sudu besar minyak masak yang dipanaskan ke dalam satu bekas.
2. Gaulkan bahan-bahan tersebut sambil menuangkan air sedikit-demi sedikit sehingga ia menjadi liat(macam doh..)- lagi baik guna tangan.
3. Buat bentuk bebola dengan tangan dan buat lubang pada tengah bebola tersebut.
4. Masukkan sedikit gula dalam setengah sudu kecil gula pada tengah bebola tu dan tutup rapat.
5. Penyek bebo;a berisi gula dengan kayu uli atau dengan tangan pun boleh ba.. tekan-tekan sehingga jadi cam lempeng..
6. Goreng sehingga kekuningan dalam api sederhana.

p/s : Bila makan roti ni, ia rangup dan rasa gula yang cair menyedapkan lagi rasanya. roti ni tahan sampai dua hari kerana ia kering dan rangup. yummy.. kalau di rumah di panggil Tumpi..:p

Kari Ayam Berapi Malatup..huhu


Kari Ayam Berapi Malatup

Bahan-bahannya:
Seekor Ayam( potong ikut suka hati..hahaha)
4-5 biji kentang (potong dadu)
4-5 biji tomato (potong dadu)
Segelas santan (beli je yang dalam paket- campur air sikit)
Segelas air asam jawa ( 2 sudu asam jawa campur segelas air)

Bahan-bahan ditumis:
2 sudu besar minyak masak
Rempah campur (yg dalam pek tu ada bunga cengkih,bunga lawang,kayu manis dll)
2 ulas bawang putih
4 biji bawang merah (kalau ada bawang merah india, lagi ok)
3 sudu besar serbuk kari ( lagi banyak lagi kaw2)
1 sudu besar serbuk lada
5-6 biji cili padi- dihiris (lagi banyak lagi berapi)
2-3 helai daun kari (kalau nada pun inda' apa ba..)
garam secukup rasa

Gi mana Cara-caranya..:
1. Tumis semua bahan-bahan tumisan sehingga naik bau (pecah minyak) - kacau rata dalam keadaan api sederhana.
2. Masukkan potongan ayam dengan air asam jawa. kacau rata dan biar ayam empuk sikit.
3. Masukkan santan, ubi kentang, tomato dan garam secukup rasa. Kacau rata dan biar dalam 10-15 minit. Kira-kira ubi kentang dah empuk, bermakna siap le masakan ini.
4. Hidangkan dengan taburkan bawang goreng dan daun sup. Nyam-nyam...:p

p/s: Resipi ni dah saya eksperimen, hasilnya memang berapi dan malatup! Jadi sediakan bomba..(macam iklan mamee slurp pula..huhu)

Aku Dan Kulinari..


"Ye puan-puan.. Hari ini kita akan sediakan menu yang simple lagi berkhasiat.."

Hehe.. Saya ambil sedutan dari kata-kata chef terkenal tanahair apabila memulakan rancangan masakannya. Tajuk yang saya berikan di atas..' Aku dan Kulinari' , terfikir juga tentang masakan dan saya ingin kongsikan resipi masakan saya ni.. (haha..). kenapa saya minat memasak? Entah ar.. masa saya kecil dulu, asal je menangis, mak bawa saya ke dapur.. terus saya berhenti menangis. Sebelum pergi ke Nilam Puri dulu pun, saya dapat tawaran ke sebuah kolej swasta di Sabah dalam Diploma Seni Kulinari.. maksudnya seni masakan. Alhamdulilah, hasil dari istikharah, minta Allah berikan jawapan pilihan bagi diri saya, lantas UM menjadi pilihan sehingga kini. UM is One...

Namun bidang masakan ini saya tidak tinggalkan, saya anggap ia sebagai suatu hobi. Pelik tapi benar ni! Dari kecil agi dah terlibat dengan masak memasak ni, mak saya pandai buat kuih, saya belajar juga dari master.. itulah mak kesayangan saya.. buat tepung untuk goreng pisang, ubi, buat karipap, masak mee goreng untuk dijual.. hem.. bersyukur pada Allah atas kurnia minat ini. Saya masih ingat kata-kata mak bila saya nak tumis sayur, "Asas masak ni bawang, minyak.. kalau sudah biasa, apa-apa masakan pun boleh buat.."

Rata-rata apabila saya bertanya sahabat-sahabat saya tentang memasak, bukan je lelaki tapi perempuan pun, ada yang tak pandai masak.. (boleh juga ar..masak air,telur, megi dll..). terutama yang tinggal di luar kampus. Saya beranggapan masakan itu juga sebagai suatu seni kerana ia perlu penilaian dengan deria rasa, bau, sentuh dan lihat. Chef masakan yang profesional sudah biasa dengan perkara ini, sehingga penilaian terhadap sesuatu masakan hanya perlu lihat dan bau tanpa dirasa..

Jadi, saya nak juga kongsikan resipi simple dari dapur bujang hasil daripada asas masakan yang saya telah belajar selama ini..huhu.lucu pun ada juga... (pelik yer blog ni?..:p)

Majlis Ramah-Tamah Aidilfitri SMPI




Pada hari ini, 18 Oktober 2008 bersamaan 28 Ramadhan 1429, Batch 07/08 Sarjana Muda Pendidikan Islam (SMPI) telah mengadakan Majlis Ramah- Tamah Aidlfitri SMPI bertempat di BS8, APIUM. Bersyukur, ada juga yang hadir bagi memeriahkan lagi sambutan raya yang julung-julung kali diadakan oleh batch ni. Hem, walaupun yang hadir seramai 28 orang, namun suasananya cukup bersesuaian dengan 'ramah-tamah Aidilfitri'. Rugi juga siapa yang tak hadir, walau konsepnya santai tapi ada mesej yang jelas untuk mengeratkan silaturrahim antara Batch 07/08.

Cabutan bertuah, pemberian anugerah, dan tidak ketinggalan penceritaan kisah di hari raya. (hahaha..). Sempat juga saya ceritakan kisah di hari raya, tidak balik beraya, memasak rendang, dan lain-lain.. owh.. slide dari sahabat saya, Rosmadi..walau simple tapi punya mesej tersirat. (Sian dia tak tidur sehari ni, nak siapkan slide video...tapi sekarang ni dia tidur kot...haha) Tolong juga dia, buat backdrop.. tu pic atas. ngan c upin dan ipin..(betulx3)Apapun, program sebegini perlu diadakan dalam kuantiti sahabat-sahabat SMPI yang cukup..huhu.. Moga kesatuan Batch 07/08 SMPI dapat meneruskan kesinambungan perjuangan SMPI yang selama ini kita harapkan.. insyaAllah.. :p

Jangan Pandang Serong Ke-2?



Alhamdulillah.. atas permintaan ramai dan sokongan di luar jangkaan ke atas telemovie Jangan Pandang Serong terbitan SB Production di bawah arahan Hasbi Muh Ali, sambungan kepada Jangan Pandang Serong Ke-2 bakal diterbitkan pada penghujung tahun ini..insyaAllah.. Terima kasih atas sokongan dan kritikan penonton terutama mahasiswa UM terhadap JPS selama ini.

p/s: bagi anda yang belum tengok cita ni, klik link ini http://www.youtube.com/watch?v=6lANzVukpw8 tapi ini hanya trailer (sedutan) sahaja.. jika inginkan full cita, klik subcribe..huhu

Wallpaper simple 'Dare to Syahid?'..


Hem.. design ni saya buat time boring. Masa yang sama teringat pula jihad umat Islam di Palestin.. Jadi, dari terbiar idea memendam je, saya buat ar design yang simple ni.. 'Dare to Syahid?'.. kat muka tu da nampak macam ada orang berjalankan? dan muka orang tu ada darah.. nak cabar sapa-sapa yang berani syahid... Takbir!!!...

p/s: Kalau nak ambik wallpaper ni, klik je image tu, dah keluar semua image, klik kanan..pilih Save image as..

Hari ini Hari Jumaat...

Owh sebelum terlupa (walau dah masuk hari Sabtu..:p).. Sesiapa yang berminat ingin mempelajari BERZANJI - Marhaban.. sila-silakan hadirkan diri pada tiap hari Jumaat, lepas solat Jumaat bertempat di Bilik KEBUDI< (Sampai sekarang ramai inda' paam maksud 'KEBUDI'.. maksudnya Kebudayaan Islam.. hehe..), Blok C, tingkat 2- Jabatan Siasah Syar'iyah... tenaga pengajar merupakan Ustaz Yumni, ada album dengan Inteam Records.. album Marhaban.. tak tahu tempat? dengar bunyi gendang-gendang ke.. bunyi orang menyanyi..itu le, bilik muzik APIUM.. tempat jamming nasyid le katakan..

wallpaper i luv Islam...amacam?


Hem.. Saya buat design ni time ada masa lapang..so fikir2 something cute and islamic.. budak cute pakai tudung dan simple touch with photoshop.. so leave your comment..ahaks..:p

Salam Ukhwah dan Selamat Datang ke Laman Hanzsensei..


Assalamualaikum dan selamat datang ke laman saya yang masih dalam pembinaan.. lama juga nak fikir apa yang patut di curahkan untuk menjadi blogger.. create n develop.. dan akhirnya baru saya terfikir untuk menjadi ‘Design of my Ideas’ sebagai tema laman ni kerana apa? ( hem..) kerana saya nak share something in my mind.. tak rugi kongsi ilmu..ye tak? So hopefully, every visitor could leave some comments..

Sekian, Syukran…

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin