Jadi mari kita tengok apa bahan-bahan yang perlu untuk memerap, semua bahan yang aku senaraikan adalah untuk memerap dalam tempoh 4 jam ke atas. lagi lama diperap, lagi masuk rasa bahan-bahan perapan.
Bahan-bahan:
1. Ayam- samada sayap ayam @ seekor ayam dipotong 6-8 bahagian.
2. 8 ulas bawang putih
3. 2 biji lemon atau 5 biji limau kasturi
4. 2 inci halia
5. 2 sudu serbuk halia
6. 2 sudu serbuk cili
7. 5 biji cili padi
8. 2 batang serai
9. 3 sudu minyak sawit (lagi baik pakai olive oil)
10. 5-6 sudu madu
11. garam dan gula
- kisar bawang putih, halia,serai dan cili padi dengan air yang sedikit.
-masukkan ayam dalam bekas kedap udara dan campurkan semua bahan kisar tadi.
-masukkan juga serbuk kunyit, serbuk cili, minyak, air perahan lemon@limau juga kulitnya dikisar halus, madu dan garam serta gula ikut cukup rasa ya.
-gaul semua bahan dan ayam hingga sebati.
-perap dalam peti sejuk selama 4 jam ke atas.
-akhir sekali, panggang atau salai ayam tadi dengan api sederhana. lagi sedap jika disapu lagi dengan madu.
p/s: Rasa ayam salai madu ni..hem... NYAMAN banget!!
4 comments:
Ya ampunnnnnnnnnnn......best banget neh!!!!
ya sadap banar ni lazyf!!..hahaha
buat tuk saya jugak!!!! hehehehhe..
anonymous: hehehe...:)
Post a Comment