| Kenalan Hanzsensei |

Bubur Kasang ( Kacang ba,,,)

Bubur Kasang....
Memang sadap dan menyelerakan..
kalau makan time petang, sambil tgk cita Aqso Madina, lagi layan...hahaha..
this is really a simple way to make a bean porridge ... green bean or the red one...
Bahan-bahan ni semua dalam anggaran yang aku buat, jadi sebarang penambahan atau pengurangan, it's up to you!


Ingredient:

1. 100 gram kacang hijau @ kacang merah (dalam segenggam gitu ya..)
2. satu paket santan (boleh juga guna susu cair...)
3. 100 gram sagu putih
4. setin jagung manis

5. satu senduk gula

6. 500 ml air

Gimana caranya ya?

- Rendam semalaman kacang ( kalau malas buat, boleh terus rebus kacang dengan sedikit garam sehingga kacang agak lembut)
- masukkan air dalam periuk dan biarkan mendidih sebentar.

- masukkan kacang, sagu dan jagung manis. Gaul rata dan biarkan mendidih sekejap) - masukkan santan dan gula. biarkan dalm 15 minit.
- selesai uda ya!

p/s>

- boleh juga ditambah ubi keledek (yam) bersama kacang tadi atau tambah durian.... maka namanya pun berubah...
- nak lagi pekat? tambah sesudu tepung kanji selepas memasukkan gula.
>bubur ubi kasang @ bubur durian kasang...hahaha..

Selamat mencuba resipi simple ni!

1 comment:

lynodehearty said...

uina..kacang syak ba ni(sebutan versi sandakan..hehe)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin