| Kenalan Hanzsensei |

Ayam Salai Madu..Nyam..

Kali ni entri aku adalah berkaitan resipi. lama tak buat entri resipi ni. ni pun sebab asyik tengok channel 703, AFC- License to Grill terus terlintas buat versi Melayu. hahaha...

Jadi mari kita tengok apa bahan-bahan yang perlu untuk memerap, semua bahan yang aku senaraikan adalah untuk memerap dalam tempoh 4 jam ke atas. lagi lama diperap, lagi masuk rasa bahan-bahan perapan.

beliur terus meninguk sayap ni kan? huhu

Bahan-bahan:

1. Ayam- samada sayap ayam @ seekor ayam dipotong 6-8 bahagian.
2. 8 ulas bawang putih
3. 2 biji lemon atau 5 biji limau kasturi
4. 2 inci halia

5. 2 sudu serbuk halia
6. 2 sudu serbuk cili
7. 5 biji cili padi

8. 2 batang serai

9. 3 sudu minyak sawit (lagi baik pakai olive oil)

10. 5-6 sudu madu
11. garam dan gula

- kisar bawang putih, halia,serai dan cili padi dengan air yang sedikit.

-masukkan ayam dalam bekas kedap udara dan campurkan semua bahan kisar tadi.

-masukkan juga serbuk kunyit, serbuk cili, minyak, air perahan lemon@limau juga kulitnya dikisar halus, madu dan garam serta gula ikut cukup rasa ya.

-gaul semua bahan dan ayam hingga sebati.

-perap dalam peti sejuk selama 4 jam ke atas.


-akhir sekali, panggang atau salai ayam tadi dengan api sederhana. lagi sedap jika disapu lagi dengan madu.

p/s: Rasa ayam salai madu ni..hem... NYAMAN banget!!


4 comments:

Lazyf said...

Ya ampunnnnnnnnnnn......best banget neh!!!!

HanzSensei™ said...

ya sadap banar ni lazyf!!..hahaha

Anonymous said...

buat tuk saya jugak!!!! hehehehhe..

HanzSensei™ said...

anonymous: hehehe...:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin