Pengenalan
Ia sejenis roti yang berinti kan gula yang cair. Sesuai untuk sarapan atau minum petang.
Roti ni saya buat biasa bila breakfast tau minum petang kerana bahan-bahan untuk membuatnya senang je.. hahaha. ( kalau kat umah sewa, gerenti sold out..)
Bahan-bahannya:
1 kilogram tepung gandum
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
Gula
Minyak masak
Cara buatnya gi mana?:
1. Masukkan tepung, garam, serbuk kunyit dan 4 sudu besar minyak masak yang dipanaskan ke dalam satu bekas.
2. Gaulkan bahan-bahan tersebut sambil menuangkan air sedikit-demi sedikit sehingga ia menjadi liat(macam doh..)- lagi baik guna tangan.
3. Buat bentuk bebola dengan tangan dan buat lubang pada tengah bebola tersebut.
4. Masukkan sedikit gula dalam setengah sudu kecil gula pada tengah bebola tu dan tutup rapat.
5. Penyek bebo;a berisi gula dengan kayu uli atau dengan tangan pun boleh ba.. tekan-tekan sehingga jadi cam lempeng..
6. Goreng sehingga kekuningan dalam api sederhana.
p/s : Bila makan roti ni, ia rangup dan rasa gula yang cair menyedapkan lagi rasanya. roti ni tahan sampai dua hari kerana ia kering dan rangup. yummy.. kalau di rumah di panggil Tumpi..:p
Ia sejenis roti yang berinti kan gula yang cair. Sesuai untuk sarapan atau minum petang.
Roti ni saya buat biasa bila breakfast tau minum petang kerana bahan-bahan untuk membuatnya senang je.. hahaha. ( kalau kat umah sewa, gerenti sold out..)
Bahan-bahannya:
1 kilogram tepung gandum
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
Gula
Minyak masak
Cara buatnya gi mana?:
1. Masukkan tepung, garam, serbuk kunyit dan 4 sudu besar minyak masak yang dipanaskan ke dalam satu bekas.
2. Gaulkan bahan-bahan tersebut sambil menuangkan air sedikit-demi sedikit sehingga ia menjadi liat(macam doh..)- lagi baik guna tangan.
3. Buat bentuk bebola dengan tangan dan buat lubang pada tengah bebola tersebut.
4. Masukkan sedikit gula dalam setengah sudu kecil gula pada tengah bebola tu dan tutup rapat.
5. Penyek bebo;a berisi gula dengan kayu uli atau dengan tangan pun boleh ba.. tekan-tekan sehingga jadi cam lempeng..
6. Goreng sehingga kekuningan dalam api sederhana.
p/s : Bila makan roti ni, ia rangup dan rasa gula yang cair menyedapkan lagi rasanya. roti ni tahan sampai dua hari kerana ia kering dan rangup. yummy.. kalau di rumah di panggil Tumpi..:p
No comments:
Post a Comment