| Kenalan Hanzsensei |

JADIKAN MUKA ANDA SEBAGAI IKON (ICON)

JADIKAN MUKA ANDA SEBAGAI IKON (ICON)

Bagaimana yer nak jadikan muka kita ni sebagai icon? Maksud saya, icon pada folder anda.. biasanya icon gambar fail kan? Jadi saja nak seronok jadikan muka anda pula jadi icon.. hehe. Tidak perlu menjadi pakar pun, macam makan kacang ar.. cuma anda perlu PAINT! Melalui START>ACCESSORIES>PAINT


1. Klik FILE>OPEN. Cari gambar apa-apa pun jadi. Saya guna gambar muka anak buah saya ni.. hehehe..


2. Kemudian klik SELECT seperti gambar di bawah dan buat benda tu ngam-ngam muka.


3. Klik kanan tetikus pada segi empat tu dan copy.


4. Buka FILE>NEW. Kemudian anda paste kan di bahagian putih tu. Jika ada lebihan putihnya, anda boleh adjust sendiri.



5. Buka FILE>SAVE AS. Tukar file name dan pastikan selepas nama gambar letak (.ico) dot ico. Contoh : lia.ico Save as type: 24-bit Bitmap seperti gambar kat bawah.



6. Hasilnya begini! Anda boleh tukar ikon fail anda ke muka anda dengan Change icon dan cari tempat anda save ikon anda itu. Selamat mencuba!


2 comments:

lynodehearty said...

aku penah buat la bro tp pas shutdown n start balik hilang plak icon tu..camana tu geng??

Farhan Hafiz said...

huhu.. it coz kamu mgkin pindah file gmbr icon tu.. ka cmptr mu da virus uda..naa..:p

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin